reiseregning

Artikkelstart

Reiseregning er en oversikt over kostnadene ved en reise man har utført i forbindelse med arbeid, som leveres til den som skal betale for reisen.

Ofte er det en arbeidstaker som leverer reiseregning til arbeidsgiveren. Den som leverer reiseregning kan også være en person som reiser i forbindelse med et verv, for eksempel som styremedlem eller politiker. Dessuten kan det være en næringsdrivende som skal ha reisekostnader i forbindelse med et oppdrag dekket av oppdragsgiver.

Hensikten med å levere reiseregning kan være å få utbetalt et beløp som skal dekke utgifter man selv har hatt ved å reise eller å oppholde seg borte fra hjemmet. Noen slike utgifter må gjerne dokumenteres med kvittering, som for eksempel buss- eller flybilletter man har betalt selv. I noen tilfeller kan man få dekket et standardbeløp, for eksempel til kostgodtgjørelse (diettgodtgjørelse), uavhengig av hvor mye penger man faktisk har brukt.

Reiseregningen gir arbeidsgiveren dokumentasjon på at reisen er gjennomført, og av hva som var formålet. Dette kan ha betydning for arbeidsgiverens kontroll med utgiftene, og tjener som dokumentasjon overfor skattemyndighetene. I noen tilfeller må man derfor levere reiseregning selv om man ikke skal ha penger utbetalt.

I dag leveres reiseregninger som regel elektronisk. Også kvitteringer for utgifter er ofte elektroniske dokumenter. På 1900-tallet var reiseregninger papirark, gjerne trykte skjemaer der man fylte ut opplysningene skriftlig. Man la ved papirkvitteringer man hadde mottatt da man betalte for eksempel på et hotell.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg