Reindriftsretten både en samlebetegnelse på bruksrettigheter i forbindelse med reindrift, og det er en betegnelse på et fagområde.

Reindriftsrett er en samlebetegnelser på en rekke ulike bruksrettigheter. Den gir blant annet rett til beite, og rett til flyttelei og anlegg som er nødvendig i forbindelse med utøvelse av reindrift. Videre gir den reindriftsutøvere rett til å høste av naturen gjennom jakt og fiske, samt rett til brensel og trevirke. Reindriftsutøvere har også utstrakt rett til motorferdsel i utmark i forbindelse med reindriftsutøvelse. Disse rettigheter er en forutsetning for halvnomadis­k reindriftsutøvelse. Reindriftsutøverne oppfatter disse rettighetene som naturlige deler av næringen og ser derfor på de ulike elementene som et hele.

Reindriftsrett er også en betegnelse på fagområdet som behandler retten til utøvelse av reindriften, forvaltningen av reindriften og så videre. Faget reindriftsrett består av ulike elementer.

  • For det første de tings­rettslige elementer som omfatter reindriften som bruksrett og denne rettens grunnlag. Herunder kommer reindriftens møte med private grunneiere, jordbruksutøvere, sta­ten, andres bruksrettigheter til naturressursene, forholdet til miljøvern og så videre.
  • Dernest har man interne regler for hvordan reindriften skal utøves. Herunder hører regler om vokteplikt, driveplikt og lignende.
  • For det tredje består reindriftsretten av en forvaltningsrettslig del. Herunder hører blant annet organiseringen av reindriften, inndelingen i reinbeitedistrikt og forvaltning av reinbestanden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.