regresjon

Artikkelstart

Regresjon betyr utvikling i motsatt retning; det motsatte av progresjon.

Faktaboks

Etymologi
av latin regressio, ‘tilbakegang, tilbakekomst’

Innen medisin brukes regresjon om en sykdomsprosess som glir over og vender tilbake til det som for personen var den «normale» tilstanden, for eksempel regresjon av en svulst.

Innen psykologi og psykiatri betegner regresjon at en person funksjonsmessig vender tilbake til et tidligere gjennomgått utviklingsstadium. I barneårene kan for eksempel et barn som er blitt «tørt», forbigående miste kontroll over vannlating og avføring. Hos voksne kan en person som ledd i en sykdom regrediere («gå tilbake») til et stadium hvor han er krevende og klagende som om han skulle være et barn, til tross for at sykdommen biologisk sett i seg selv ikke medfører en slik funksjonssvikt.

Regresjon er et allmennpsykologisk fenomen som ofte sees hos barn og voksne i alvorlige kriser, både psykiske og fysiske. Jo mer umoden en person er, desto mer markert vil ofte regresjonen bli. Markert regresjon er også vanligere hos personer med begrensede intellektuelle ressurser.

Begrepet regresjon brukes også innen psykologi og psykiatri om mer subtile former av (oftest forbigående) funksjonstilbakegang knyttet til psykiske funksjoner (se forsvarsmekanisme). Regresjon i jeg-ets tjeneste, bevisst og kontrollert regresjon til et tidligere stadium for bedre å forstå og erkjenne tidligere konflikter og problemer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg