regnbueboa

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Regnbueboa er en art av krypdyr i familien boaslanger, underorden slanger. Den har en sterk og vakker irisering i skjellene, som gjør at den skinner i regnbuens farger. Regnbueboaen er en lite aggressiv kvelerslange fra fuktige regnskoger i Sør-Amerika, som har blitt populær som hobbydyr også i Norge. Normal lengde er 1,5 meter og vekt 4 kg. Den føder levende unger.

Faktaboks

også kjent som:

Epicrates cenchria

Beskrivelse

Normal størrelse er en lengde på 1,5 meter og en vekt på 4 kg, men den kan bli 2 meter lang. Hunnen er noe større enn hannen.

Bunnfargen er oransje eller blekt rødlig med svarte flekker på kroppssidene under halvmåneformede felter. Den har svarte ringformete tegninger på ryggen. På hodet er det en svart linje midt på hodet, og tilsvarende bakover fra hvert øye mot nakken.

Skjellene bryter og reflekterer lyset så de skinner i alle regnbuens farger, derav navnet. Arten har evne til å skifte farge gjennom døgnet. Kroppssidene er lysere om natten.

Som de fleste boaslanger, har den varmefølsomme sanseorganer i lepperegionen. Disse registrerer om det er varmblodige byttedyr i nærheten.

Utbredelse

Regnbueboaen er en søramerikansk art som finnes i Fransk Guyana, Surinam, Guyana, Colombia og Venezuela, gjennom Peru, Brasil og Bolivia til Argentina. Etter at tidligere underarter fikk status som selvstendige arter, finnes ikke arten lenger i Mellom-Amerika eller Paraguay.

Habitat

Den lever i regnskog med høy luftfuktighet, ofte nær vann.

Atferd

Arten holder seg for det meste på bakken, men den kan også klatre i trær, for eksempel for å røve fuglereir. Om dagen ligger den for det meste i skjul i jordhull, under løv eller i tett vegetasjon. Den forflytter seg helst om natten. Ved fare kan den rulle opp halen til en ball og løfte den opp fra bakken så den minner om et hode. Dette antas at dette leder angriperen vekk fra slangens egentlige hode. Ungene kan være svært aggressive, noe som avtar med alderen. De voksne er lite aggressive.

Føde

Regnbueboaen jakter fra bakhold og tar gnagere og andre små pattedyr, inkludert flaggermus. I tillegg tar den noe fugler, fugleegg, øgler og frosk.

Reproduksjon

Arten føder levende unger. En 22 år gammel hunn fødte fire unger etter å ha levd sammen med en sterilisert hann, så ukjønnet formering ved partenogenese er demonstrert.

Hobbydyr

Den er populær som hobbydyr, på grunn av størrelse, gemytt og sitt vakre utseende. Den krever imidlertid høy luftfuktighet for å trives.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg