regjeringsnotat

Artikkelstart

Regjeringsnotater (r-notater) er de sentrale dokumentene i regjeringens arbeid. Notatene utarbeides av de enkelte statsrådene og deres departementer.

Faktaboks

Også kjent som
R-notater

Omfang og innhold

Alle saker som skal behandles i regjeringskonferansen skal presenteres i et r-notat. Det skal legges fram notater om alle viktige saker, men definisjonen av viktig vil være opp til en skjønnsmessig vurdering. Saker som har store økonomiske eller administrative konsekvenser og kontroversielle saker (for eksempel hvor det er uenighet mellom statsrådene) regnes alltid som viktige.

Notatene skal gi regjeringen et godt beslutningsgrunnlag, og samtidig fortelle hvilket standpunkt statsråden har til saken. Notatet skal inneholde avveininger både for og i mot den konklusjon statsråden har kommet fram til.

Saksgang

Sakene skal være avklart mellom departementene på forhånd, for å finne ut om sakene kan løses direkte mellom departementene, eller må løftes opp til regjeringen.

R-notater er unntatt fra offentlig innsyn i 25 år, men dette kan fravikes med samtykke fra statsministeren på angjeldende tidspunkt .

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg