regenerasjon

Regenerasjon hos Begonia-blad.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Regenerasjon er en naturlig fornyelse av tapt eller ødelagt vev. Hos mennesket er regenerasjonsevne begrenset til fornyelse av vev etter naturlig tap av vev, samt etter sykdom, sår og skader. Hos planter og mange dyrearter (utenom fugler og pattedyr) kan hele lemmer og organer gjendannes.

Faktaboks

Uttale

regenerasj'on

Etymologi
av latin re-, ‘igjen’, og generare, ‘danne’, egentlig 'føde på ny, frembringe på ny'

Mennesket

Mennesket har kontinuerlig tap av celler som ledd i naturlig omsetning av vev. Eksempler er tap av cellene i ytterste hudlag, av epitelcellene i tarmen og av blodceller, som alle fortløpende erstattes ved deling og differensiering av stamceller. Regenerasjon er av stor betydning som ledd i helbredelse etter sykdom og leging av sår.

Noen vev har svært begrenset regenerasjonsevne. Det gjelder spesielt muskelvev og nervevev, der celler vanligvis ikke nydannes ved celledød. Nerveceller har imidlertid evne til å nydanne skadede utløpere (aksoner) dersom skaden ikke sitter for nær nervecellelegemet (perikaryon).

Ved større vevskader, for eksempel skade av huden som også rammer dypere hudlag, kan vevet ikke bygges opp igjen med sin opprinnelige arkitektur. I stedet skjer reparasjonsprosesser med danning av arrvev, det vil si at deler av det opprinnelige vevet erstattes av bindevev.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg