refundamentering

Artikkelstart

Refundamentering, utbedring, forsterkning eller utskifting av fundamentene i en eksisterende bygning. Omfattende reparasjoner eller full refundamentering er svært kostbart å utføre og må derfor vurderes grundig av geoteknisk og bygningsteknisk ekspertise.

Faktaboks

Uttale
refundamentˈering

Årsaker

Behov for refundamentering oppstår når setninger og bevegelser i grunnen gir oppsprekking i bygningen, skjevheter i gulv, problemer med dører og vinduer, brudd på ledninger m.m. Setningene kan skyldes senkning av grunnvannstanden, at grunnen har dårlig bæreevne eller ujevn dybde til fjell, eller at bygningen påføres økte belastninger ved bruksendring, ombygging eller terrengoppfylling.

Fremgangsmåter

Valg av metode for refundamentering må tilpasses de eksisterende fundamentkonstruksjonene, atkomstmulighetene til fundamentene og kravene som stilles til utbedret bygning. Tørrmurte fundamenter kan forsterkes med armerte betongbjelker på hver side av muren, eller med armert sprøytebetong på sidene. Dersom fundamentet eller grunnmuren har en viss indre styrke, kan nytt fundament bygges ved seksjonsvis understøping.

Ved refundamentering med pæler overføres lastene fra bygningens gamle fundamentering til nye pæler til fjell eller annen bæredyktig grunn. Avhengig av forholdene kan pælene plasseres direkte under grunnmuren, slisses inn i grunnmurene eller plasseres på hver side av grunnmuren med gjennomgående tverrbjelker eller langsgående bjelker mellom pælene. Det finnes forskjellige pæler og pælemetoder spesielt beregnet for refundamentering. Dette kan være stålpeler som kan skjøtes i relativt korte lengder under trange forhold, ofte hule profiler som utstøpes med sementmørtel. En alternativ løsning kan være jetpæler, som er betongpæler laget i bakken uten behov for utgraving eller nedpressing. Jetpælene har den fordelen at man i etterkant kan grave ut massene på inn- og utsiden av bygget og etablere nye kjelleretasjer og nye bygg tett inntil eksisterende uten behov for spunting eller fare for setninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg