Refleksjonsperiode er i utlendingsretten en begrenset oppholdstillatelse som kan innvilges til personer som har blitt utsatt for menneskehandel. Refleksjonsperioden er på inntil seks måneder og kan ikke fornyes. Tillatelsen kan også omfatte søkerens mindreårige barn som oppholder seg i Norge.

Søkere som ikke har annet grunnlag for opphold i Norge, kan etter utlendingsforskriften § 8-3 søke om oppholdstillatelse i en refleksjonsperiode. Hovedformålet med tillatelsen er å tilrettelegge for at søkeren på sikt skal kunne bryte med miljøet bak menneskehandelen. Et annet formål er å tilrettelegge for at bakpersoner skal kunne straffeforfølges.

Når utlendingsmyndighetene vurderer om en søker oppfyller vilkårene for å få innvilget refleksjonsperiode, er det avgjørende om det finnes holdepunkter for at søkeren er utsatt for menneskehandel og om søkeren er innstilt på å motta hjelp og følge opp tiltak som tilbys. Det er utarbeidet et rundskriv fra Utlendingsdirektoratet (RS 2013-014) som redegjør nærmere for saksbehandlingen av slike søknader.

Internasjonale forpliktelser

Ordningen med slik oppholdstillatelse er en del av våre internasjonale forpliktelser etter Europarådets konvensjon 3. mai 2005 om tiltak mot menneskehandel artikkel 13 og 14.

I henhold til regjeringens handlingsplan mot menneskehandel for 2011-2014, som også er en del av oppfølgingen av våre internasjonale forpliktelser, kan personer som er utsatt for menneskehandel bli tilbudt bistand og beskyttelse fra ulike etater. Det er kommunen som har ansvar for botilbud, helsehjelp, og sosiale ytelser til personer med oppholdstillatelse i en refleksjonsperiode.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg