rattan

Produksjon av møbler med ratten som råstoff har utviklet seg til å bli en viktig industri i flere områder i Sørøst-Asia.
Av /Shutterstock.

Calamus gibbsianus, Mount Kinabalu, Borneo

Artikkelstart

Rattan er navn på en rekke planter i blant annet palmeslektene Calamus, Daemonorops og Korthalsia. Det er 13 slekter og 700 arter.

Faktaboks

Uttale
rattˈan

Til forskjell fra palmer er ikke bladene samlet i en topp, men er utstyrt med spesielle slyngtråder med mothaker. Disse setter skuddene i stand til å klynge seg til andre trær og bidrar til at plantene kan bli opptil 185 meter høye. Rattan kan vokse opptil 6 meter per år. Stammen har liten diameter og har i motsetning til bambus, som den ligner på, en kompakt kjerne.

Rattanstammen er sterk og fleksibel og er derfor et utmerket materiale for kurvmøbler, som materiale for matter og kurver. Dette har etter hvert utviklet seg til å bli råstoff for en milliardindustri. Rattan er mest utbredt i tropisk regnskog i Sørøst-Asia.

Rattanstammen er sterk og fleksibel og er derfor et utmerket materiale for kurvmøbler, og som materiale for matter og kurver.
Av /Shutterstock.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg