Britisk hertugkrone

En britisk hertugkrone er et eksempel på en heraldisk rangkrone.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Rangkrone er i heraldikken en stilisert krone som settes på toppen av våpenskjoldet og som angir hvilken rang våpeneieren har.

Faktaboks

Også kjent som
adelskrone

Formelt er også kroner som symboliserer monarker som paver, keisere/keiserinner, konger/dronninger og tronarvinger å regne som rangkroner, men heraldiske avbildninger av slike kroner (i dag særlig i en del monarkiers riksvåpen) tar gjerne utgangspunkt i det faktiske utseende til vedkommende monarks krone. Et eksempel på dette er den ungarske Stefanskronen, som fremdeles brukes som pryd på republikken Ungarns riksvåpen.

I britisk heraldikk opereres det med fem ulike rangkroner utenom de kongelige: hertugkrone, som har åtte stiliserte jordbærblader i gull på kronens rand; markikrone, med fire jordbærblader i gull alternerende med fire sølvkuler; jarle- eller grevekrone, med åtte jordbærblader og åtte sølvkuler; visegreve-(viscount-)krone, med 16 sølvkuler; og baron- eller friherrekrone, som har seks sølvkuler langs randen.

I nordisk heraldikk skilles det mellom tre ulike rangkroner under fyrsterang: grevekrone, friherrekrone og en krone for adelige uten tittel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg