Ramtopp er en sykdom på furu. Den kalles også tyritopp, brannaks, flaretopp, skat eller spik. Sykdommen forårsakes av rustsoppen Cronartium flaccidum, som er vertvekslende mellom furu (aecideistadium) og uredo- og teleutostadium på peon, (se peonfiltrust). Men trolig kan også vertveksling skje med andre plantearter, deriblant svaleurt og marimjelle. Den svært nærstående rustsoppen Endocronartium pini kan også forårsake ramtopp. Denne ble tidligere regnet for å være en rase av Cronartium, og er i Norge trolig den vanligste årsak til ramtopp.

Sykdomsforløp

Infeksjon og sykdomsforløp på furu er den samme for begge rustsoppene. Soppenes sporer spirer på friske nåler eller i sår i barken, og mycelet brer seg gradvis i barken til grener og stamme. Barken blir drept og impregneres med kvae. Soppen kan leve mange år i barken, og sårene med drept bark blir gradvis større. Den vokser hurtigst i grenens lengderetning.

Når soppen har vokst rundt en gren eller en stamme, vil den utenforliggende del dø, og den karakteristiske ramtoppen oppstår. Drept bark tørker inn og faller etter hvert av, og blottlagt ved viser seg gråfarget og sterkt innsatt med kvae. Det kan også bli 1–2 meter langstrakte sår på stammen. Soppen danner oransjegule, blæreformede aecidesporehoper som tyter ut av barken. Hos den vertvekslende rustsoppen vil disse sporene smitte peon eller en annen mellomvert som nevnt ovenfor, hvor det utvikles uredo, senere teleutsporehoper på undersiden av bladene. Hos den ikke-vertvekslende arten smitter aecidiesporene furu på nytt.

Skade og bekjemping

Ramtopp kan gjøre atskillig skade på furu, særlig langs kysten og i høyereliggende strøk. De enkelte furutrær har forskjellig arvelig betinget motstandsevne mot angrep av ramtopp. Sykdommen kan eventuelt bekjempes ved å fjerne angrepne trær.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev else skjønsberg

Hei, jeg har 4 gamle furuer i hagen min i Oslo/Vindern, og en er hardt angrepet av det som trolig/kanskje er Ramtopp. Hele toppen holder på å dø (tror jeg), det er bare en tilsynelatende frisk gren igjen. Jeg har to peoner en 10 meter unna stammen. Hva gjør jeg? Bør jeg felle det flotte treet?? Håper på råd! Med takk og hilsen Else Skjønsberg, Holmenveien 35, 0374 Oslo

skrev Arild Sletten

Hei Det er nok ingenting å gjøre med dette. Det er andre plantearter som er vanlig i norsk natur som også kan være mellomvert for soppen, så det har liten hensikt å fjerne peonene. Det kan ta noen år før hele treet dør, men det ser ikke så vakkert ut etter hvert. Det ser ut til at det er en oppblomstring av sykdommen i de senere år i Oslo-området, uvisst av hvilken grunn. Som erstatning for furuen ville jeg nok plantet noe annet, f.eks.eik som blir et stort flott tre, riktignok etter mange år. Hilsen Arild Sletten

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg