Rammelån, også kalt fleksilån, rammekreditt eller boligkreditt, er en type boliglån der kredittgiver godkjenner en øvre grense for hvor stort et lån kan være. Låntakere som har rammelån, bestemmer størrelse og tidspunkt for nedbetaling av lånet selv. Så lenge lånet er innenfor rammen, kan låntaker fritt overføre penger til og fra lånekonto uten å måtte kontakte långiver.

Låntaker betaler rente på lånebeløpet og ikke på lånerammen.

Begrensninger

Størrelsen på rammelån med pant i bolig er regulert gjennom utlånsforskriften. Lånerammen kan maksimalt være 60 prosent av boligens verdi. Dersom lånet er større enn 60 prosent, har låntaker en nedbetalingsplikt. I tillegg må den totale lånetrammen være innenfor tillate grenser for gjeldsgrad og låntakers betjeningsevne.

Omfang

Nye nedbetalingslån og rammelån med pant i bolig  fordelt etter aldersgrupper. 2020
Nye nedbetalingslån og rammelån med pant i bolig fordelt etter aldersgrupper. 2020

Rammelån er et populært alternativ til nedbetalingslån. Finanstilsynets undersøkelse av utlånspraksisen til de 30 største bankene i Norge i 2020, viste at 1/3 av nye boliglån var rammelån mens 2/3 var nedbetalingslån. Lånetypen er mindre vanlig blant yngre låntakere enn blant eldre (se figur). 82 prosent av nye rammelån var knyttet til refinansiering av tidligere lån.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg