raigress

Artikkelstart

Raigress er ettårige eller flerårige gress som ligner kveke, men med småaks som vender kanten innover mot aksen. Det finnes tolv arter, derav fem i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lolium
Beskrevet av
Carl von Linné

Viltvoksende er vanlig raigress (latinsk navn: Lolium perenne), som er flerårig, rikt bladsatt og velegnet som beitegress. Svimling er et ettårig, giftig ugress som før var nokså utbredt i Norge. Giften sitter i en sopp som snylter i akset og fyller frukten. Linsvimling (latinsk navn: Lolium remotum) er et ettårig ugress som finnes av og til i linåkrer. Stivt raigress (latinsk navn: Lolium rigidum) er innført og finnes mest ved møller og på avfallsplasser.

Flerårig (engelsk) raigress er svært tett og frodig både i eng, beite og plen i Vest-Europa og Mellom-Europa nord til Danmark og Sør-Sverige. Det er lite hardført i Norge, men den raske gjenveksten gjør at det er brukt noe lengst sør, særlig på Jæren. Italiensk raigress har siden 1960-årene vært viktig som grønnfôrvekst og silovekst. Varieteten westerwoldsk raigress (latinsk navn: Lolium multiflorum var. westerwoldicum) er mer rent ettårig.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

raigress
Lolium
Artsdatabanken-ID
100089
GBIF-ID
2706217

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg