radioglimt

En av antennene i Parls-observatoriet i Australia. Radioglimt ble først oppdaget i data fra dette radioobservatoriet.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Radioglimt er energirike glimt av radiostråling (radiobølger) med varighet på bare noen millisekunder, observert med radioteleskoper. På engelsk kalles de «fast radio bursts», det vil si «hurtige radioglimt» på norsk. Dette er motstykker til gammaglimt, men her i radiodelen av det elektromagnetiske spekteret.

Faktaboks

Også kjent som

fast radio burst, FRB

Det første radioglimtet ble oppdaget i 2006 i arkivmateriale fra Parks-observatoriet i Australia (se bilde). Til nå (oktober 2016) er bare 16 slike glimt observert. Astrofysikerne er i tvil om hva som forårsaker dem. En hypotese er kolliderende kompakte objekter – svarte hull eller nøytronstjerner.

Radioglimt er nå brukt til å teste Einsteins ekvivalensprinsipp med nesten hundre ganger større presisjon enn tidligere.

Observasjoner

Frem til 2. desember 2015 var det oppdaget 16 radioglimt. Radioteleskopene har ikke god nok oppløsning til å gi en presis posisjonsbestemmelse av kildene. Dette har gjort det vanskelig å si hva slags objekter som sender dem ut.

Et spesielt interessant radioglimt, som ble oppdaget i 2015 i arkiverte observasjonsdata fra Green Bank-teleskopet, kalles FRB 110523. Det glimtet til i 2011, og observasjonsdataene inneholdt informasjon om polariseringen av radiobølgene. Astrofysikerne hadde nå nok informasjon til at de kunne si noe om kilden: Det dreier seg om et objekt som trolig befinner seg mellom 100 millioner og 6 milliarder lysår fra jorda.

Den 24. februar 2016 ble det rapportert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature at man hadde oppdaget et radioglimt hvor kilden var blitt identifisert. Kilden var en galakse 5 milliarder år fra solsystemet. Dermed er det blitt klart at radioglimtene kommer fra kilder langt utenfor Melkeveien.

Det er også klart at kildene til radioglimtene har liten utstrekning. Hvis de hadde vært større enn 5 lysmillisekunder, det vil si større enn 1500 kilometer, ville forskjellen i reisetid for radiobølger fra ulike steder på kilden ha vært over 5 millisekunder, og da ville deres observerte varighet vært større enn 5 millisekunder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg