Radarfyr, forkortes Racon, en spesiell type radiofyr som brukes som navigasjonshjelp innen luft- og sjøfart. I motsetning til vanlige radiofyr sender de ikke ut radiosignaler kontinuerlig, men startes av radarimpulser fra fly eller skip.

Radarfyret består av en (ikke direktiv) antenne, en radarmottager, og en impulsmodulert sender med noen få watts ytelse. Når en radarimpuls med en viss lengde og frekvens når fyret, sender dette øyeblikkelig ut en impuls eller en serie impulser. Tidsforskjellen mellom innkommende radarimpuls og startingen av fyret er så liten at signalet fra fyret når flyet (skipet) praktisk talt samtidig med radarekkoet fra fyrets faste omgivelser. Ekkoet blir på denne måten forsterket.

Et radarfyr kan være slik utstyrt at det sender tilbake et bestemt identifikasjonssignal som består av to eller tre impulser i stedet for én, eller en kombinasjon av korte og lange impulser. Ved hjelp av to radarfyr med forskjellige identifikasjonssignaler kan posisjonen av et fly eller skip bestemmes. Systemet betegnes Shoran, avledet av short range navigation (kortholdsnavigasjon).

Radarfyr ble benyttet for militære formål under den annen verdenskrig, bl.a. for å lokalisere slippområder i Norge. Et lite, bærbart radarfyr ble plassert i slippområdet. Se også radionavigasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.