radarfyr

Radarfyr, ofte forkortet Racon, er en spesiell type radiofyr som brukes som navigasjonshjelp innen luft- og sjøfart. I motsetning til vanlige radiofyr sender de ikke ut radiosignaler kontinuerlig, men startes av radarimpulser fra fly eller skip.

Faktaboks

Uttale
rˈadarfyr
Etymologi
engelsk Radar-beacon,

Oppbygging, virkemåte

Radarfyret består av en (ikke direktiv) antenne, en radarmottager, og en impulsmodulert sender med noen få watts ytelse. Når en radarimpuls med en viss lengde og frekvens når fyret, sender dette øyeblikkelig ut en impuls eller en serie impulser. Tidsforskjellen mellom innkommende radarimpuls og startingen av fyret er så liten at signalet fra fyret når flyet (skipet) praktisk talt samtidig med radarekkoet fra fyrets faste omgivelser. Ekkoet blir på denne måten forsterket.

Et radarfyr kan være slik utstyrt at det sender tilbake et bestemt identifikasjonssignal som består av to eller tre impulser i stedet for én, eller en kombinasjon av korte og lange impulser. Ved hjelp av to radarfyr med forskjellige identifikasjonssignaler kan posisjonen av et fly eller skip bestemmes. Systemet betegnes Shoran, avledet av short range navigation (kortholdsnavigasjon).

Anvendelse

Radarfyr ble benyttet for militære formål under andre verdenskrig, blant annet for å lokalisere slippområder i Norge. Et lite, bærbart radarfyr ble plassert i slippområdet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg