Raclette er en halvfast kumelksost som stammer fra kantonen Valais i Sveits.

Faktaboks

Uttale
raklˈɛt
Etymologi
fransk, av ‘skrape’

I Sveits finnes to typer raclette-ost:

  • Raclette Suisse, som tilvirkes over store deler av Sveits
  • Raclette du Valais AOP, som kun tilvirkes i kantonen Valais og har hatt beskyttet opprinnelsesbetegnelse AOP siden 2007

Raclette du Valais AOP tilvirkes alltid av rå melk, mens Raclette Suisse tilvirkes av enten eller termisert melk.

Raclette de Savoie er en fransk variant som har den geografiske opprinnelsesbetegnelsen IGP og fremstilles av rå eller termisert kumelk.

Matretten raclette

Raclette er også en matrett der man griller raclette-ost over en varmekilde til den begynner å smelte. Den smeltede massen skrapes over poteter og serveres sammen med for eksempel sylteløk, sylteagurker og spekemat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg