raclette

Raclette er en halvfast kumelksost som stammer fra kantonen Valais i Sveits.

Faktaboks

Uttale
raklˈɛt
Etymologi
fransk, av ‘skrape’

Det finnes to typer raclette-ost:

  • Raclette Suisse, som tilvirkes over store deler av Sveits
  • Raclette du Valais AOP, som kun tilvirkes i kantonen Valais og har hatt den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP siden 2007

Raclette du Valais AOP tilvirkes alltid av rå melk, mens Raclette Suisse tilvirkes av enten rå eller termisert melk.

Matretten raclette

Raclette er også en matrett der man griller biter av raclette-ost over en varmekilde til de begynner å smelte. Den smeltede massen skrapes over poteter og serveres sammen med for eksempel sylteløk og sylteagurker.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg