Raclette, halvfast kumelksost som stammer fra kantonen Valais i Sveits. Raclette er også en matrett der man griller biter av raclette-ost over en varmekilde til de begynner å smelte. Den smeltede massen skrapes over poteter. Serveres sammen med f.eks. sylteløk og sylteagurker. 

Det finnes to typer raclette-ost; Raclette Suisse som tilvirkes over store deler av Sveits, samt Raclette du Valais AOP, som kun tilvirkes i kantonen Valais og har hatt den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP siden 2007.

Raclette du Valais AOP tilvirkes alltid av upasteurisert melk, mens Raclette Suisse tilvirkes av enten upasteurisert eller termisert melk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.