rabarbrasopp
Rabarbrasopp (Chroogomphus rutilus) fins i furuskog. Spiselig, blir lillarød (rabarbrafarget) ved steking.
rabarbrasopp
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Rabarbrasopp er en skivesoppart som er nær beslektet med sleipsopp.

Faktaboks

Uttale
rabˈarbrasopp
Vitenskapelig navn
Chroogomphus rutilus
Beskrevet av
(Schaeff. : Fr.) O. K. Mill.
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Rabarbrasoppen har en klebrig, brunrød hatt, nedløpende brunlig safranfargede skiver og safranfarget kjøtt.

Voksested

Rabarbrasoppen vokser i furuskog og danner sopprot med furu.

Matsopp

Rabarbrasoppen er en god matsopp. Ved steking blir soppen fiolett til lilla og kan minne litt om fargen til rabarbra, derfor det norske navnet. Dette er for øvrig en god karakter for å kjenne igjen at du har nettopp rabarbrasopp i stekepanna. Dessuten kan den ikke forveksles med noe giftig.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Boletales
Familie Gomphidiaceae
Slekt Chroogomphus
Art Rabarbrasopp C. rutilus

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

rabarbrasopp
Chroogomphus rutilus
Tidligere vitenskapelig navn
Gomphidius rutilus (Schaeff. : Fr.) S. Lundell & Nannf., Gomphidius viscidus (L. : Fr.)
Artsdatabanken-ID
56055
GBIF-ID
2524996

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg