rabarbrasopp

Rabarbrasopp (Chroogomphus rutilus) fins i furuskog. Spiselig, blir lillarød (rabarbrafarget) ved steking.
rabarbrasopp
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Rabarbrasopp er en skivesoppart som er nær beslektet med sleipsopp.

Faktaboks

uttale:
rabˈarbrasopp
også kjent som:
Chroogomphus rutilus

Beskrivelse

Rabarbrasoppen har en klebrig, brunrød hatt, nedløpende brunlig safranfargede skiver og safranfarget kjøtt.

Voksested

Rabarbrasoppen vokser i furuskog og danner sopprot med furu.

Matsopp

Rabarbrasoppen er en god matsopp. Ved steking blir soppen fiolett til lilla og kan minne litt om fargen til rabarbra, derfor det norske navnet. Dette er for øvrig en god karakter for å kjenne igjen at du har nettopp rabarbrasopp i stekepanna. Dessuten kan den ikke forveksles med noe giftig.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Boletales
Familie Gomphidiaceae
Slekt Chroogomphus
Art Rabarbrasopp C. rutilus

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg