røykpunkt

Artikkelstart

Røykpunkt er et punkt på en skala, vanligvis en temperaturskala, der det skjer en faseovergang som medfører røykutvikling.

Røykpunkt – matoljer

Røykpunkt er en viktig egenskap ved matoljer eller andre typer fett som brukes i matlaging. Når temperaturen til en matolje økes til røykpunktet, utvikles det en røyk, samtidig som det skjer en rask nedbrytning av oljen. Røykpunktet ligger alltid lavere enn flammepunktet.

Røyken er en konsekvens av at det skjer en forkulling av proteinene i oljen. Dette anses som uheldig. Blant annet blir smaken endret på en uønsket måte og det kan dannes kreftfremkallende forbindelser. Det anbefales derfor å bruke oljer med høyt røykpunkt når maten skal varmebehandles.

Røykpunktet varierer mye mellom ulike oljer, men også mellom samme type olje. Generelt gjelder at raffinerte oljer har et høyere røykpunkt enn uraffinerte.

De fleste matoljer som brukes i Norge, slik som raffinert raps-, soya- og solsikkeolje, har et røykpunkt på mellom 180 og 200 o C. Røykpunktet til olivenolje ligger normalt mellom 160 og 210 oC, mens avokadoolje kan ha et røykpunkt på hele 270 oC. Smør har et røykpunkt på 150 oC, men stiger til 250 oC etter at det er klarnet.

Røykpunkt – parafin

Røykpunkt er et viktig forbrenningskriterium for parafin og angir den største flammehøyde som kan oppnås uten at flammen ryker (soter). Flammehøyden måles i en standardisert prøvelampe og blir vanligvis angitt i millimeter (mm).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg