røntgenium

Artikkelstart

Røntgenium er et radioaktivt grunnstoff med atomnummer 111 og kjemisk symbol Rg. Det har ingen stabile isotoper.

Faktaboks

Uttale

røntg'enium

Etymologi

navn etter Wilhelm Röntgen

Det er registrert 5 isotoper av røntgenium med massetall 272, 274, 278, 279 og 280. Halveringstiden er noen millisekunder for de fleste, men den lengstlevende, 280Rg, har en halveringstid på 3,6 sekunder.

Røntgenium antas å høre til i gruppe 11 i periodesystemet og være homolog av gull. Men fordi det bare har vært fremstilt noen få atomer av stoffet, er ikke de kjemiske egenskapene undersøkt.

Historikk

Grunnstoffet ble fremstilt første gang i november 1994 ved å bestråle vismut-isotopen 209Bi med 64Ni-ioner. Ved kjernereaksjonen kald fusjon ble det observert to nye atomer etter bestråling i 5,9 døgn, og reaksjonen kan beskrives med denne reaksjonsligningen:

209Bi + 64Ni → 272Rg +n

Røntgenium-atomene ble identifisert ved alfa-desintegrasjon av produktkjernen, der flere alfa-linjer ble målt (10.40 – 11.37 MeV) og en kort halveringstid, 1,6 ms, ble registrert.

Reaksjonen ble utført ved tungioneakseleratoren til forskningsinstituttet GSI (Gesellschaft für Schwerionenforschung) i Darmstadt, Tyskland. Navnet røntgenium ble foreslått fordi man mente at oppdagelsen skjedde nøyaktig 100 år etter Wilhelm Röntgens oppdagelse av den strålingen som etterhvert ble kalt røntgenstråler. Men den internasjonale union for ren og anvendt kjemi, IUPAC, fant ikke kriteriene for godkjennelse av en oppdagelse oppfylt, så navneforslaget for det nye grunnstoffet måtte vente.

For å bekrefte de oppnådde resultatene ble det gjort et nytt eksperiment ved GSI i 2000 for å få flere data på reaksjonen og desintegrasjonsmønstret. Det ble som før brukt et Bi-target som ble bestrålt med nikkelioner – denne gangen i 13 døgn. En forbedring ble gjort ved at en elektrisk krets ble koblet inn og stoppet Ni-strålen fra akseleratoren i løpet av 50 μs etter at et innplantert atom var registrert. Dermed ble bakgrunnsstrålingen redusert, og den ventende kjeden av alfa-desintegrasjoner ble målt mere nøyaktig. I løpet av eksperimentet ble 3 atomer registrert, og desintegrasjonskjeden fra hver av dem ble målt i full lengde. Resultatet var at observasjonene fra det første eksperimentet ble bekreftet, og i tillegg fikk man nye og bedre data på desintegrasjonskjeden som starter fra 111Rg.

I en felles arbeidsgruppe av IUPAC og IUPAP, kalt JWP, ble det i 2003 bekreftet at GSI-gruppen ledet av den tyske fysikeren Sigurd Hofmann skulle godkjennes som oppdagere av grunnstoffet med atomnummer 111.

Røntgenium

Kjemisk symbol Rg
Atomnummer 111
Relativ atommasse 280,16447
Smeltepunkt -
Kokepunkt -
Densitet -
Oksidasjonstall -
Elektronkonfigurasjon [Rn]5f146d107s1

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg