rødsporesopp

Giftrødspore (Entoloma sinuatum) er giftig. Den kan forveksles med melsopp eller vårfagerhatt, begge disse lukter mel. Giftrødspore lukter emment (ikke mel), noen sier harsk olje. Vårfagerhatt har dessuten hvitt sporepulver. Giftrødspore er sjelden. Bildet er fra Kråkerøy.
Giftrødspore
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Stjernesporet rødspore (Entoloma conferendum) er en vanlig rødsporesopp. Legg merke til det rosa sporepulveret som et annet fruktlegeme av samme art har avsatt på hatten. Denne soppen har karakteristiske sporer med et stjerneformet omriss.
Stjernesporet rødspore
Av .
Lisens: fri

Rødsporesopp er en artsrik slekt skivesopper. Det finnes 170 arter i Norge. Ingen av artene er er spiselige, og noen er giftige, spesielt giftrødspore E. sinuatum (tidligere kalt giftig rødskivesopp). En del arter står på rødlista.

Faktaboks

Også kjent som

Entoloma (på norsk tidligere kalt rødskivesopp).

Beskrivelse

Skivene på rødsporesopp er ofte frie, men kan også være nedløpende. Sporepulveret er rosa, og den har karakteristiske sporer med kantet, kubisk eller sterneformet omriss.

Voksested

De aller fleste rødsporesopper er nedbrytere (lever saprotroft) av planterester eller jord, dessuten fins det et par parasitter som snylter på andre sopp, for eksempel kantarell, og til slutt noen som danner sopprot. En god del arter er indikatorer på gammeldags kulturlandskap, særlig beitemark.

Arter

Det finnes rundt 170 arter i Norge. Enkelte arter har intens blå farge, blant annet koboltrødspore, E. nitidum. Artenes svært varierende utseende gjør at mange splitter slekten i flere slekter.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Agaricales
Familie Entolomataceae
Slekt Rødsporesopper Entoloma

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg