rødskrubb

Skrubbsoppene har gjerne karakteristisk «skrubbet» stilk. Her arten rødskrubb, en god matsopp som er knyttet til bjørk og svært vanlig i fjellbjørkeskog. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Skrubbsopp (foto, rødskrubb) av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse
. fri

Rødskrubb er en art i slekten skrubber, som igjen hører til rørsoppfamilien. Den er nært beslektet med brunskrubb. Rødskrubb er en god matsopp som vokser over hele Norge, men den må varmebehandles i minst ti minutter for å være spiselig. Rødskrubb kan forårsake oppkast og diaré om den spises rå.

Faktaboks

Også kjent som

Leccinum versipelle

Beskrivelse

Rødskrubben har skrubbete stilk og en rød-oransje hatt med grå rørmunninger under hatten. Kjøttet skifter farge ved gjennomskjæring og blir blåsort.

Levevis

Rødskrubben vokser rundt røttene til bjørketrærne og danner sopprot (mykorrhiza).

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Boletales
Familie Boletaceae
Slekt Skrubber Leccinum
Art Rødskrubb L. versipelle

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg