Liten rødskrubb, fotografert av Budyn06, CC-BY-SA-3.0

. fri

Rødskrubb er en art i slekten skrubber, som igjen hører til rørsoppfamilien. Den er nært beslektet med brunskrubb. Rødskrubb er en god matsopp som vokser over hele Norge, men den må varmebehandles i minst ti minutter for å være spiselig. Rødskrubb kan forårsake oppkast og diaré om den spises rå.

Rødskrubben har skrubbete stilk og en rød-oransje hatt med grå rørmunninger under hatten. Kjøttet skifter farge ved gjennomskjæring og blir blåsort.

Rødskrubben vokser rundt røttene til bjørketrærne og danner sopprot (mykorrhiza).

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Boletales
Familie Boletaceae
Slekt Skrubber Leccinum
Art Rødskrubb L. versipelle

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.