rødrandkjuke

Rødrandkjuke.

av . Begrenset gjenbruk

Rødrandkjuke er stilksporesoppart i ordenen Polyporales. Den vokser stort sett på bartrær, og danner brunråte på veden slik at stammen lett brekker i sterk vind.

Faktaboks

Også kjent som
Fomitopsis pinicola

Latinsk navn: Fomitopsis pinicola - av Fomitopsis - liten Fomes (knuskkjuke) og pinicola - vokser på Pinus (latinsk navn på furu) navnsatt den gangen da alle bartrær var plassert i furuslekten

Rødrandkjuke er en flat, hovformet flerårig kjuke med gulbrun lakkaktig skorpe og tilvekstsone som først er gulhvit, så rødbrun og etter noen år helt svart.

Porelaget er hvitt som fersk og blir da sitrongult ved riping. Lukten er emmen og minner om gammel vaskeklut eller innestengt kjeller. Den kan forveksles med knuskkjuke, men en fyrstikkflamme vil alltid smelte harpikslaget på hatten hos rødrandkjuke, det skjer aldri hos knuskkjuke.

Voksested

Kjuka vokser på stubber og stammer, særlig av gran, men også andre trearter, særlig gråor. Den er vanlig i barskogbeltet nord til Porsangerfjorden, og danner brunråte i veden og er en alvorlig råtesopp i granskogen.

Brunråte på bartrær

Brunråten svekker seigheten i veden og typisk brekker stammen tvert over, rundt 1-2 meter over bakken. Dette skjer i vinterstormer når bakken er frosset og trerøttene ikke kan ta imot bevegelsene fra stammen.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Polyporales
Familie Fomitopsidaceae
Slekt Fomitopsis
Art Rødrandkjuke F. pinicola

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg