rødormeøgle

Rødormeøgle er en reptilart i orden skjellkrypdyr, underorden ormeøgler. Med en totallengde inntil 81 centimeter er det verdens største ormeøgle. Den finnes i Sør-Amerika og lever i all hovedsak av insekter. Eggene legges ofte i tuene til maur eller termitter.

Faktaboks

også kjent som:

Amphisbaena alba

Beskrivelse

Dette er verdens største ormeøgle, med en totallengde inntil 81 centimeter og en diameter på 3 centimeter. I likhet med de andre ormeøglene har den en slangeaktig kropp, uten lemmer og med reduserte øyne. Kroppen er rødlig, men buken er hvit, og det er dette som har gitt arten det latinske navnet alba, som betyr hvit.

Utbredelse

Arten har størst utbredelsesareal av samtlige ormeøgler. Den finnes over store deler av Sør-Amerika fra det østlige Venezuela til det nordlige Argentina. Den er også påvist på Trinidad.

Habitat og atferd

Rødormeøglen graver underjordiske tunneler i lavlandets skoger, savanner og beitemarker. Hvis den føler seg truet, inntar den en karakteristisk forsvarsposisjon med kroppen bøyd i U-form og både hode og hale løftet fra bakken. Det virker da som den har to hoder. Den er også i stand til å bite kraftig.

Føde

Insekter, som maur (særlig bladskjærermaur), biller, sirisser, gresshopper og termitter, samt edderkopper utgjør den viktigste føden. Den kan også fortære mus og andre små virveldyr. En sjelden gang kan også plantekost inngå i dietten.

Reproduksjon

Arten reproduserer i tørketiden. De 8-16 eggene blir ofte plassert i tuene til maur eller termitter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg