rødflangre

Epipactis atrorubens, rødflangre. Foto fra: Tofta, Gotland, Sverige

Artikkelstart

Rødflangre er en orkidé med en ganske lang blomsterstand av purpurrøde blomster som finnes spredt over store deler av landet. Arten finnes i tørr skog og berg på kalkrik grunn.

Faktaboks

Også kjent som

raudflangre

Etymologi
epipaktis var et plante navn hos Theofrastos, ca 300 f.Kr. av latin ater, mørk og purpureus, purpurfarga
Vitenskapelig navn
Epipactis atrorubens
Beskrevet av
(Hoffm.) Besser

Beskrivelse

Epipactis atrorubens, rødflangre. Foto fra: Gnisvärd, Gotland, Sverige

Rødflangre har en kort, krypende jordstengel. Stengelen er 20 til 50 centimeter og har en rekke smalt eggerunde blader i to rekker. Blomsterstanden har smale støtteblad som er tydelig kortere enn hos slektningen breiflangre. I blomsterstanden er ofte tett besatt med korte hår.

Blomstene hos rødflangre er nærmest åpent klokkeforma fordi blomsten ikke åpner seg særlig vidt. Fem av blomsterbladene er ganske slike i form og samles over det sjette, leppa. Alle blomsterbladene er purpurrøde. Leppa er som hos andre arter i flangreslekta delt i en ytre og en indre del. Den indre delen hos rødflangre er imidlertid ganske liten og danner en dyp bolle. Overgangen mellom indre og ytre leppe er en smal spalte. Rødflangre avgir en sterk vaniljelignende duft og produserer nektar.

Utbredelse

Rødflangre finnes i tørr furu- og bjørkeskog. I tillegg kan den finnes på berg og rasmark med grunt jorddekke. Arten er knytta til baserik (kalkrik) jord.

Arten finnes på Østlandet, men er mangler i mesteparten av Hedmark. Rødflangre finnes i Telemark, men mangler i mesteparten av Sørlandet. Arten finnes videre i fjordstrøk i Rogaland og Vestlandet og er ganske vanlig fra Trøndelag og nordover til Finnmark. Verdensutbredelsen er Europa og Vest-Asia.

Reproduksjon

Rødflangre pollineres av humler og honningbier. Det er observasjoner som viser at de mer lukka formene i hovedsak oppsøkes av humler, mens de mer åpne besøkes av honningbier. Arten er trolig ikke i stand til å sjølpollinere.

Navn

Rødflangre er et navn laget av botanikere.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

rødflangre
Epipactis atrorubens
Tidligere vitenskaplig navn
Serapias atrorubens Hoffm., Helleborine atropurpurea (Raf.) Schinz & Thell., Helleborine atrorubens (Hoffm.) Druce, Helleborine rubiginosa (Crantz) Samp., Epipactis atropurpurea Raf., Epipactis rubiginosa (Crantz) Gaudin ex W.D.J.Koch, Epipactis helleborine rubiginosa Crantz, Epipactis helleborine atrorubens (Raf.)
Artsdatabanken-ID
99508
GBIF-ID
5318958

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg