quoll

Quoll er en slekt pungdyr i familien rovpungdyr. Det finnes seks arter i slekten, som etter pungdjevelen er de største rovpungdyrene. De har kvite flekker over hele kroppen, noe som gjør dem lett gjenkjennelige. De er jegere og altetere. Det har vært store tilbakeganger i mange bestander.

Faktaboks

Etymologi

Quoll er den australske urbefolkningens navn på disse dyrene

Også kjent som

slekten Dasyurus, også kalt pungmår og pungkatt

Beskrivelse

I kroppsform kan nok quollene minne om vår hjemlige mår. De ser langstrakte ut fordi føttene er litt korte i forhold til kroppslengden. De ulike artene er nokså like i utseende. Alle har brun eller brunrød pels med kvite eller gråkvite flekker over hele kroppen. Hos noen strekker flekkene seg fram på hodet og utover halen. Buken er grålig eller gråkvit. Halen er kledd med tykk pels og er litt kortere enn kroppen. Snuten er nokså spiss. Hannen er endel større enn hunnen. Den minste arten, Dasyurus albopunctatus, lever på Ny-Guinea: kroppslengde inntil 35 cm, halelengde 29 cm og vekt 710 gram. Den største arten, «flekkhalequollen» Dasyurus maculatus, lever i Australia og på Tasmania: kroppslengde inntil 76 cm, halelengde 55 cm og vekt 5 kg.

Levevis

Quoller lever i mange forskjellige habitater, fra ørken til regnskog. De er hovedsakelig nattaktive. Quoller er altetere og leter etter mat på bakken, de kan også klatre i trær. De spiser insekter og andre virvelløse dyr, samt frosk, øgler, fugler og små pattedyr. Dessuten også frukt, blomster, nektar og noe planter. De kan også spise åtsler.

Flekkhalequollen kan tjene som eksempel på formeringen. Hunnens pung dannes før fødselen og inneholder seks spener. Det fødes gjerne langt flere unger enn det er spener til, unger som ikke får seg en spene dør umiddelbart. Drektighetstiden er rundt 21 dager og gjennomsnittlig kullstørrelse er fem unger. Ungene henger fast i spenene i omkring 49 dager, deretter etterlates de i reiret mens moren er ute og leter etter mat. Ungene klarer seg selv når de er omkring 130 dager gamle, de er ganske lekne. Denne quollarten kan bli fem år gammel.

Utbredelse og status

Fire av artene lever i Australia, mens to arter lever på Ny-Guinea. Mange bestander har minket voldsomt, det er mange trusler (se rovpungdyr). På rødlista er én art klassifisert som sterkt truet, mens fem arter er nær truet (NT).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Baker, A.M. 2015. Family Dasyuridae (carnivorous marsupials). S. 232-349 i: Wilson, D.E. & Mittermeier, R.A. (red.). Handbook of the mammals of the world. Vol. 5. Monotremes and marsupials. Lynx Edicions, Barcelona.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg