quadro riportato

Takutsmykning, Camerino Farnese i Palazzo Farnese, Roma. Utført av Annibale Carracci 1595-1597. Taket, 480x940 cm., er utført som freskomaleri, men bildet i takets sentrum er malt i olje på lerret, og hele taket er delt inn av et rammeverk.
Public Domain.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Italiensk betegnelse som betyr «overført bilde», og som vanligvis gjelder et maleri i teknikken olje på lerret som etter at det er fullført, blir montert i en separat ramme som del av en utsmykning av et tak i et palass, kirke, villa eller lignende bygning.

Hensikt

Som regel består en utsmykning av denne typen av flere innrammede malerier (quadri riportati). Hvert maleri er utført som om det skulle bli betraktet for seg i vanlig øyehøyde, og det blir ikke tatt spesielle visuelle hensyn til plasseringen i et tak høyt over gulvet, som ellers kunne åpne for forkortninger og illusjonisme.

Variasjoner

I Palazzo Farnese utført Annibale Carracci alene, eller sammen med assistenter, flere utsmykninger i salenes tak. Carracci delte takflaten inn i flere mindre felt, som ble utstyrt med forgylt rammeverk, men kombinerte fresker med oljemaling på lerret.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dempsey, Charles (1995). Annibale Carraccci. The Farnese Gallery, Rome. New York: George Braziller

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg