Agnus Dei (1635 - 1640)
Av /Museo del Prado, Madrid.
Påskedekorasjon

Fargete påskeegg, kyllinger og lam som dekorasjon.

Påskedekorasjon
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Herodes´Tempel

Rekonstruksjon av Herodes´tempel. Israel Museum, Jerusalem.

Herodes´Tempel
Av .
Pesach seder
Pesach seder
Av /NTB Scanpix.

Påskelam er en betegnelse på offerlammet som jødene ifølge 2. Mosebok ble pålagt å slakte og spise rett før flukten fra Egypt. De skulle også smøre litt av blodet på sine dørstolper. Slik ville Gud (JHVH) kunne se hvor det bodde israelitter, og spare dem, når han gikk gjennom landet for å straffe egypterne for hvordan de hadde behandlet israelittene. Denne offerskikken skulle gjentas hvert år, og til alle tider, til minne om disse hendelsene (2. Mosebok 12, 21–28).

I kristen tradisjon knyttes lammet også til Jesus, som uforskyldt led offerdøden. Forestillingen er blant annet basert på en nytestamentlig tekst der Johannes døperen skal ha utbrutt: «Se, der er Guds lam, som bærer verdens synd» (Johannesevangeliet 1,29). Jesus overtar da rollen som sonoffer eller syndebukk.

Jødedom

Så lenge det jødiske tempelet i tempelet i Jerusalem besto, var det å ofre påskelammet en viktig del av pesach-feiringen, men også vanlige folk slaktet et påskelam. Lammet skulle stekes helt og spises samme kveld. Det som ble til overs måtte brennes. Lammet ble spist sammen med usyret brød, matza, og bitre urter (2. Mosebok 12, 18–20). Etter at tempelet ble brent av romerne i år 70 evt. opphørte den jødiske offerkulten, og den rituelle slaktingen av påskelam opphørte. Jøder slakter derfor ikke lenger påskelam.

Men rabbinerne utformet et ritual, kalt seder, som skulle minne om både slavetilværelsen i Egypt, utvandringen og påskelammet. Under sederen (pesachmåltidet) minnes forpliktelsen til å slakte et lam gjennom å plassere en ristet knoke av lam eller kylling blant de rituelle rettene som symboliserer tiden i Egypt. Også afikomanen, et stykke matza som blir gjemt til måltidets slutt, skal minne om påskelammet. Svært mange jøder, innenfor alle dagens jødiske retninger, overholder dette tradisjonelle ritualet.

Samaritanerne følger fremdeles det bibelske påbudet om å slakte påskelam. Etiopiske jøder, ofte kalt Beta Israel eller falashas, praktiserte også den tradisjonelle offerkulten, så lenge de levde i Etiopia.

Kristen folkelig tradisjon

I mange kristne familier spises det fremdeles påskelam. Også i Norge er det i våre dager svært vanlig å spise lam i påsken, men for mange har dette liten religiøs betydning. I mange andre land er lammet derimot en viktig del av den folkelige religiøse feiringen. Foruten å spise lam, er det mange steder populært å lage kaker og annet bakverk formet som små lam som dekorasjon for spise– og kaffebord i påsken. Ofte brukes egne former til dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg