Pyruvatdehydrogenase er et enzymkompleks som bidrar i nedbrytning av sukker i celler, en prosess som frigir energi. Pyruvat er sluttproduktet i glykolysen, mens acetylkoenzym A er substrat for sitronsyresyklusen.

Pyruvatdehydrogenase-komplekset omdanner pyruvat til acetylkoenzym A i prosessen kalt oksidativ dekarboksylering. Reaksjonen skjer i mitokondriene i dyre- og planteceller (eukaryote) og i cytosol i bakterier og arker (prokaryote).

Funksjon og mekanisme

Pyruvatdehydrogenase-komplekset har tre funksjoner. Disse følger etter hverandre i overgangen fra glykolysen til sitronsyresyklus. I første trinn spaltes CO 2 av fra pyruvat. Denne prosessen kalles dekarboksylering og produktet er acetyl. I neste trinn oksideres acetyl ved at to elektroner spaltes av. Reaksjonen avsluttes med binding av koenzym A til acetylgruppen som dermed gir acetylkoenzym A.

Komplekset fører også til reduksjon av NAD+ til NADH. Acetylkoenzym A og NADH er nødvendige for celleånding slik at cellen får energi i form av ATP.

Regulering

Pyruvatdehydrogenase-komplekset reguleres ved en endeproduktshemming. Pyruvatdehydrogenase blir inaktivert hvis det er mye acetylkoenzym A og NADH. Dette er fordi høye konsentrasjoner av disse oppregulerer en kinase. Kinasen skrur ned aktiviteten til pyruvatdehydrogenase gjennom å feste på en fosfatgruppe (fosforylering). Fosforyleringen er reversibel.

Kompleksets aktivitet kan skrus på igjen ved at en fosfatase fjerner en fosfatgruppe. Aktiviteten til denne fosfatasen oppreguleres av høye konsentrasjoner av pyruvat, kalsium, kalium og insulin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg