Pyrrhotitt er et magnetisk mineral med bronseaktig farge og metallisk glans.

Faktaboks

Også kjent som
pyrrhotin, magnetkis
Uttale
pyrrhotˈitt
Etymologi
av gresk ‘rødblå’
Engelsk navn
pyrrhotite

Mineralet består av jern og svovel. Formelen kan skrives Fe1−xS, idet strukturen er defekt og det alltid er for lite jern til stede. De magnetiske egenskaper og krystallsymmetrien varierer med sammensetningen og fordelingen av de tomme posisjonene i krystallgitteret. Mineralet troilitt har den støkiometriske sammensetning FeS og finnes i jernmeteoritter.

Pyrrhotitt forekommer ofte i gabbrobergarter (noritt) og følges da som regel av nikkelmineralet pentlanditt og noe chalkopyritt (kobberkis) og av og til av platinamineraler. Pentlandittførende pyrrhotittforekomster er derfor av stor betydning som nikkelmalm. Det har vært drift i Sudbury i Canada og Petsjenga-området i Russland. Tidligere var det betydelig drift også i Norge. Ellers forekommer pyrrhotitt ofte sammen med chalkopyritt og pyritt (svovelkis) på de norske kisforekomster og kalles da brunkis, dessuten på malmganger og i pegmatitter.

Pyrrhotitt regnes ikke som en malm, siden det ikke er økonomisk å utvinne jern eller svovel fra mineralet.

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning sulfid
Kjemisk formel Fe1−xS
Hardhet 3½–4
Massetetthet 4,58–4,65 g/cm³
Krystallsystem monoklint

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg