pyrometer

Pyrometer, instrument for måling av høye temperaturer. Strålingen fra det legemet man skal bestemme temperaturen av, fokuseres ved hjelp av et objektiv i instrumentet hvor strålingen analyseres.

Faktaboks

Uttale
pyromˈeter
Etymologi
av pyro- og -meter

Strålingens intensitet og spektralfordeling varierer med temperaturen. Strålingens totale intensitet øker med temperaturen, og spektralfordelingen forskyves mot høyere frekvenser med økende temperatur etter bestemte fysiske lover. Et legeme som gløder hvitt, er varmere enn et som gløder rødt.

I totalstrålepyrometeret måles den totale energimengden i strålingen ved at strålingen fokuseres på en temperaturføler.

I et tostrålepyrometer filtreres to forskjellige frekvensbånd ut fra den totale strålingen, og deres intensiteter sammenlignes. Siden spektralfordelingen avhenger av temperaturen, vil forholdet mellom intensiteten av de to frekvensbåndene være et mål for temperaturen.

Optisk pyrometer er en enkel variant av pyrometer der fargen på strålingen sammenlignes med fargen på en glødetråd. Temperaturen på glødetråden kan varieres inntil glødetråden ikke sees mot bakgrunnsstrålingen. Glødetrådens temperatur er da den samme som måleobjektets temperatur

En vesentlig feilkilde ved alle typer pyrometre er at strålingskilden ikke er svart, og derfor stråler mindre. «Graden av svarthet» kalles emittans. Dersom måleobjektets emittans er kjent, kan det kompenseres for denne feilen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg