pyramidologi

Artikkelstart

Pyramidologi, teorier om mytiske eller okkulte sider av de egyptiske pyramidene. Særlig to forhold er viet stor oppmerksomhet: faraos forbannelse, knyttet til Tutankhamons grav, og studiet av visse tallforhold.

Faktaboks

Etymologi
fra gresk pyramide (legeme med mangekantet grunnflate og trekantede sider som møtes i en spiss øverst) og logi (lære)

Faraos forbannelse gjelder angivelige dødsfall og sykdomstilfeller i kjølvannet av åpningen av gravkammeret til Tutankhamon i 1922; disse har vært forsøkt forklart med giftstoffet aflatoksin fra muggsoppen Aspergillus flavus.

Studiene av tallforhold baserer seg på hypotesen om at egypterne hadde en overnaturlig eller utenomjordisk kunnskap om astronomi, og at denne røpes ved at pyramidene ble bygd i forhold til visse astronomiske størrelser med en nøyaktighet som ikke kan være tilfeldig. Et illustrerende eksempel er at Kheopspyramidens sidelengder opprinnelig skal ha gitt et forholdstall til et buesekund med en nøyaktighet på noen få millimeter. Denne sammenhengen er opplagt tilfeldig, for forholdstallet er i forhold til gjennomsnittet av sidelengdene, og disse varierer innbyrdes med flere titalls cm. En enkel forklaring er at hvis man undersøker tilstrekkelig mange forholdstall, så finner man før eller siden noen som virker påfallende.

Tilsvarende spekulasjoner er gjort i forbindelse med andre forhistoriske byggverk, så som Stonehenge og pyramidene i Sør- og Mellom-Amerika, og flere av disse byggverkene har gjennom dette fått betydning innenfor nyreligiøsitet og New Age.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg