purpursnegler

Purpursnegler fra Hitra i Sør-Trøndelag. av . CC BY SA 3.0

Purpursnegler, arter av snegler i blant annet slektene Nucella og Murex i familien Muricidae. Purpursneglene er rovdyr som borer hull i skallet til byttedyr, blant annet rur og blåskjell. De er utstyrt med et eget boreorgan på raspetungen, hvor det også utskilles oppløsende enzymer.

Faktaboks

Uttale
pˈurpursnegler

Fra en kjertel i kappehulen (purpurkjertel) utskilles et stoff som i sollyset først blir sterkt gult, siden grått og til slutt fiolett. Ved å bruke sekretet fra snegler laget fønikerne og romerne i oldtiden de kostbare purpur-fargene. De var forbeholdt velstående personer. Purpursneglene fra Middelhavet tilhører slekten Murex.

I våre farvann finnes bare én art av purpursnegler, Nucella lapillus. Den blir cirka 3,5 cm høy og har nesten hvite, gule eller brune skall. Fargen varierer med hva de spiser. Arten lever i tidevannssonen og ifølge Artsdatabanken har den stor utbredelse langs kysten fra Oslofjorden til Finnmark, og litt inn i fjordene, unntatt der vannet er brakt. Skallet har spiralsnodde lister og ribber som gir overflaten et rutemønster.

Litteratur

  • Køie, M. og Kristiansen, Aa. (2000). Havets dyr og planter. 350 sider. NKS Forlaget.
  • Moen, F.E. og Svensen, E. (2008). Dyreliv i havet. 5. utgave. 768 sider, Kom Forlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg