Pulpitt er betennelse i tannmargen. Tannmargen består av bindevev, blodårer, lymfeårer og nervetråder inni tannen. Pulpa har forbindelse til mer sentrale blod, lymfe og nervebaner gjennom tannens rotspiss (foramen apicale). Pulpitt kan være akutt eller kronisk.

Faktaboks

Uttale
pulpˈitt
Etymologi
av pulpa og gresk -itis, ‘betennelse’

Pulpitt kjennes som ising i tennene.

Akutt pulpitt

En akutt pulpitt kommer som regel av at nervene i tannmargen reagerer på påvirkning fra hull i tannen (karies), på en dyp tannrestaurering, som tannfylling eller krone, som er kommet så nær tannmargens hulrom at det overføres varme eller kulde til tannmargen gjennom disse tannrestaureringene over tid. Dype kariesangrep som inneholder bakterier fra munnhulen kan også infisere tannmargen gjennom dentinkanaler.

Ved dype fyllinger prøver tannlegen å beskytte tannmargen mot pulpitt ved å legge et beskyttende materiale under tannrestaureringen.

Kronisk pulpitt

Kronisk pulpitt er en situasjon der man har hatt en slik påvirkning på tannmargen over lang tid. Man vil da kjenne ubehag i tannen, ofte ising etter at en påvirkning er tatt bort. Det er vanlig at man kan kjenne ising i tenner når man puster inn kald luft eller spiser noe kaldt, men stopper ikke isingen når man lukker munnen eller har svelget isen, kan det være pulpitt.

Behandling

Akutt pulpitt er svært smertefullt og må behandles av tannlege med en gang. Tannen må da som regel rotfylles fordi tannmargen da er i ferd med å dø (nekrotisere). Pulpitt kan i lettere tilfeller gå over etter enklere behandling, selv om dette er uvanlig.

Hvis en pulpitt kjennes som ømhet ved tygging og påbiting, da har pulpitten vært så sterk, eller vart så lenge, at nerven i tannen har dødd, det vil si at det levende vevet i tannmargen har dødd. Tannen må da nekrosebehandles, noe som vil si at tannlegen gjennomfører en litt mer komplisert behandling enn vanlig rotfylling av levende tann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg