Pulpa er bløtt fruktkjøtt. Det omgir frøene i bærepler, steinfrukter og bær, som er saftige frukttyper. Frukter med pulpa inkluderer altså bær og det som kalles frukt i dagligtalen.

Faktaboks

Etymologi
latin ‘kjøtt, kjøttaktig’

Pulpa kan være dannet av ulike lag i fruktveggen. Hos steinfrukter er det det midterste laget av fruktveggen, kalt mesokarp, som er saftig. Hos bær er både den midterste og den indre delen (endokarp) saftig. Pulpa kan også være dannet av annet vev enn fruktbladene, som utgjør den egentlige frukten. Det gjelder hjelpefrukter som eplefrukter, jordbær og casheweple. Det saftige fruktkjøttet i disse fruktene er dannet av andre deler av blomsten enn fruktbladene. Saftig fruktkjøtt kan også være dannet av utvekster fra frø, slik som den saftige frøkappen i litchifrukten.

Cellene i pulpa er grunnvevsceller (parenkym).

Saftig fruktkjøtt hos tørre frukttyper

Tørre frukttyper tørker nesten alltid inn ved modning, men kan også noen ganger ha saftig fruktkjøtt. Slekten Cyclanthera i gresskarfamilien har for eksempel saftige kapsler. Tamarind har saftig fruktkjøtt til tross for at det er en belg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg