pseudomorfose

Feltspatpseudomorfose etter analcim fra Feiring bruk, Lørenskog, Akershus. Største krystall 4 cm. 
Av .
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Pseudomorfose, (av pseudo- og gr.'form'), nydannet mineral som er oppstått gjennom en kjemisk eller strukturmessig forandring av et annet mineral uten at den ytre form er endret. Det nydannede mineralet vil dermed opptre med en krystallform som tilhører det opprinnelige mineralet. Ofte dannes pseudomorfoser ved en kjemisk reaksjonsprosess, f.eks. akhantitt (sølvglans) etter sølv, goethitt etter pyritt eller serpentin etter olivin. Se martitt. Det kan også hende at den opprinnelige substans fortrenges av et helt nytt stoff, f.eks. kvarts etter fluoritt eller kobber etter aragonitt. En spesiell form for pseudomorfose uten kjemisk endring kalles paramorfose.

Faktaboks

Uttale
psˈeudomorfˈose

En perimorfose oppstår når et mineral blir dekket av en skorpe av et annet mineral og det opprinnelige mineralet deretter løses opp, slik at det etterlates et hulrom.

Studiet av pseudomorfoser har stor betydning for forståelsen av mineralenes omdannelsesprosesser og de betingelser disse foregår under. Et grunnleggende arbeid om pseudomorfoser ble skrevet av W. K. von Haidinger.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg