Pseudomorfose, (av pseudo- og gr.'form'), nydannet mineral som er oppstått gjennom en kjemisk eller strukturmessig forandring av et annet mineral uten at den ytre form er endret. Det nydannede mineralet vil dermed opptre med en krystallform som tilhører det opprinnelige mineralet. Ofte dannes pseudomorfoser ved en kjemisk reaksjonsprosess, f.eks. akhantitt (sølvglans) etter sølv, goethitt etter pyritt eller serpentin etter olivin. Se martitt. Det kan også hende at den opprinnelige substans fortrenges av et helt nytt stoff, f.eks. kvarts etter fluoritt eller kobber etter aragonitt. En spesiell form for pseudomorfose uten kjemisk endring kalles paramorfose.

En perimorfose oppstår når et mineral blir dekket av en skorpe av et annet mineral og det opprinnelige mineralet deretter løses opp, slik at det etterlates et hulrom.

Studiet av pseudomorfoser har stor betydning for forståelsen av mineralenes omdannelsesprosesser og de betingelser disse foregår under. Et grunnleggende arbeid om pseudomorfoser ble skrevet av W. K. von Haidinger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.