Provolone er en italiensk halvfast ostetype av kumelk tilvirket etter pasta filata-metoden. Opprinnelig var osten formet som en avstumpet kjegle eller pære, men nå er den også vanlig i sylinderform. Den veier ett til seks kilo og har tett og smidig konsistens med søtlig, pikant smak. Osten er helfet med et fettinnhold i tørrstoffet på rundt 40 prosent.

Faktaboks

Uttale
provolˈone

Provolone Valpadana kommer fra definerte områder i Lombardia, Veneto, Emilia Romagna og Trento. Osten kan være ystet av pasteurisert eller rå melk. Den tilvirkes i to varianter, dolce og piccante.

Provolone del Monaco kommer fra Napoli-området og er ystet av rå melk. Både Provolone Valpadana og Provolone del Monaco innehar EUs beskyttet opprinnelsesbetegnelse DOP.

Provola dei Nebrodi kommer fra Sicilia og er ystet av rå melk.

I tillegg finnes et utall industrielle varianter. Modningstiden for provolone varierer etter størrelse, fra to måneder til over et år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg