Landsbyen Saorge ligger i Vallée de la Roya i Alpes Maritimes i Provence.

Provence
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Provençalsk er en dialekt av oksitansk som hovedsakelig snakkes i den historiske provinsen Provence i Sør-Frankrike. Provençalsk er en av de viktigste oksitanske dialektene, sammen med limousinsk, gasconsk, languedocien og auvergnat.

Faktaboks

Uttale
provensˈalsk
Også kjent som
fransk: provençal provençalsk: prouvençau, provençau

Tidligere har provençalsk også blitt brukt som betegnelse på sør-franske dialekter i vid forstand, det vil si om den språkgruppen som kalles oksitansk, eller langue d’oc.

Interessen for provençalsk var særlig stor fra midten av 1800-tallet, da forfatteren Frédéric Mistral og Félibreforbundet ga støtet til den språklige og litterære gjenreisningen som skulle komme til å omfatte hele det oksitanske språkområdet. Fra 1850 ble det gjennomført et omfattende arbeid for å normere det provençalske språket, og det ble utarbeidet grammatikker og ordbøker for provençalsk. Forfattere som Frédéric Mistral, Theodore Aubanel og Joseph Roumanille brukte provençalsk som litteraturspråk.

Antall personer som snakker provençalsk har blitt redusert i løpet av de siste tiårene. Man regner i dag med at det finnes et sted mellom 100 000 og 500 000 mennesker som bruker provençalsk. UNESCO har definert provençalsk som et språk som står i fare for å bli utryddet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg