Proteasehemmere, proteaseinhibitorer, proteiner i plasma og visse planter som hemmer proteaser ved å danne kompleks med dem. Proteasehemmere i plasma og intercellulærvæske demper de proteolytiske aktivitetene som frigjøres ved celledød, betennelsesreaksjoner, komplementaktivering, og ved aktivering av hemostasesystemets proteiner. Hemmeren α2-makroglobulin, molvekt 725 000, spiller en livsviktig rolle i denne sammenheng.

Α1-antiprotease, molvekt 56 000, er den hemmeren som finnes i høyest konsentrasjon i plasma. Den hemmer spesielt elastase, kollagenase, trypsin og kymotrypsin. Lav konsentrasjon av denne hemmeren skyldes en relativt hyppig forekommende arvelig defekt som disponerer for lungeemfysem. α1-antiprotease til medisinsk behandling fremstilles nå bioteknologisk fra genmodifiserte sauers melk. Slike transgene sauer har fått lagt inn det humane gen for denne antiprotease.

Proteasehemmere i planter spiller en rolle i deres forsvar mot andre organismer. Proteasehemmere mot trypsin og kymotrypsin i soyabønner gjør at soyaprotein ikke kan spises i rå tilstand, men må varmebehandles. Enkelte av soyabønnens proteasehemmere er små proteiner på bare 10 000 i molvekt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.