Proteasehemmere, proteaseinhibitorer, proteiner i plasma og visse planter som hemmer proteaser ved å danne kompleks med dem. Proteasehemmere i plasma og intercellulærvæske demper de proteolytiske aktivitetene som frigjøres ved celledød, betennelsesreaksjoner, komplementaktivering, og ved aktivering av hemostasesystemets proteiner. Hemmeren α2-makroglobulin, molvekt 725 000, spiller en livsviktig rolle i denne sammenheng.

Α1-antiprotease, molvekt 56 000, er den hemmeren som finnes i høyest konsentrasjon i plasma. Den hemmer spesielt elastase, kollagenase, trypsin og kymotrypsin. Lav konsentrasjon av denne hemmeren skyldes en relativt hyppig forekommende arvelig defekt som disponerer for lungeemfysem. α1-antiprotease til medisinsk behandling fremstilles nå bioteknologisk fra genmodifiserte sauers melk. Slike transgene sauer har fått lagt inn det humane gen for denne antiprotease.

Proteasehemmere i planter spiller en rolle i deres forsvar mot andre organismer. Proteasehemmere mot trypsin og kymotrypsin i soyabønner gjør at soyaprotein ikke kan spises i rå tilstand, men må varmebehandles. Enkelte av soyabønnens proteasehemmere er små proteiner på bare 10 000 i molvekt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.