prospektkort

Prospektkort med motiv fra Puddefjorden. Påtrykk på adressesiden var krav for sendinger til utlandet, se postkort.
Gammelt prospektkort med tegning av en mann på lengdeløpsskøyter, muligens skøytekongen Oscar Mathiesen.
Nasjonalbiblioteket.

Artikkelstart

Prospektkort er et postkort med bilde eller illustrasjon, hvor det er plass til tekst på den andre siden. Som postsending er dette å betrakte som et postkort.

Faktaboks

Uttale
prospˈektkort
Etymologi

føste ledd prospekt, av latin ‘utsikt, utsyn, se frem’

Betegnelsen prospektkort kommer av at motivene var hentet fra landskap, bygninger eller turistmål. Man kunne vise hjembygda, eller sende en reisehilsen med bilde av sted som var besøkt. Senere har prospektkort også blitt brukt om andre motivsjangere, gjerne styrt av formålet: anledningskort som reklamekort og gratulasjonskort, samt korthilsener med motiv knyttet til jul, nyttår, påske eller sommer.

Mange postkort har båret landskapsmotiv og turistbilder som er tatt av kjente norske fotografer som Carl Normann og Anders Beer Wilse. Det finnes også forlag som har spesialisert seg i å utgi prospektkort med varierte motiv. Mest kjent er kanskje Mittet & Co.

Hvem som helst kan lage sine egne prospektkort, men i hovedsak blir kortene produsert av forlag og trykkerier. Den østerrikske boktrykker August Schwartz i Oldenburg skal være den som først fikk ideen til prospektkort og laget illustrerte kort i 1870.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg