Prosjektplanlegging er planlegging av hvilke aktiviteter som må gjennomføres for å nå et prosjekts mål, samt estimering av gjennomføringstid, ressursbehov og kostnader. Prosjektplanlegging kan også inneholde en usikkerhet- og mulighetsanalyse.

Prosjektplanlegging er en del av prosjektstyring og inngår i prosjektets styringssløyfe.

«Jerntriangelet»

Jerntriangelet

«Jerntriangelet» illustrer at de tre styringsparametrene er innbyrdes avhengige. Endringer i ett parameter kan få konsekvenser for de to andre. Under gjennomføring av prosjektet vil det oppstå avvik som betinger endringer i et eller flere parametere. For et tidskritisk prosjekt (der sluttdato er låst), kan for eksempel en potensiell forsinkelse unngås ved enten å redusere arbeidsomfanget eller bruke flere ressurser som vil øke kostnadene.

Jerntriangelet
Lisens: CC BY SA 3.0

Prosjektplanleggingen vil normalt resultere i tre plandokumenter – ett for hver av de tre styringsparameterne:

  • Arbeidsomfang i form av en liste over arbeidsoppgaver som skal utføres (WBS – «Work Breakdown Structure»).
  • Tidsplan
  • Kostnadsestimat

Det såkalte jerntriangelet illustrerer sammenhengen mellom de tre styringsparameterne. Økt arbeidsomfang vil for eksempel kunne innebære økte kostnader og/eller forlenget tidsplan. En fremskynding av leveransedato kan resultere i økte kostnader eller redusert arbeidsomfang og så videre.

Prosjektoppfølgingsreferansen

De tre plandokumentene utgjør prosjektoppfølgingsreferansen. For hver enkelt arbeidsoppgave som skal utføres angis hvilke ressurser arbeidet krever, hvor lang tid det tar og hva det estimeres til å koste. Disse tre opplysningene (kostnad, tid og ressurser) registreres gjerne på et skjema (KTR-skjema) som da inneholder plandata for denne arbeidsoppgaven. Skjemaene for alle arbeidsoppgavene samles i en egen bok eller katalog (KTR-katalog) som da utgjør den samlede prosjektplanen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Andersen, E. S. (2018). Prosjektledelse – et organisasjonsperspektiv. Oslo: Fagbokforlaget.
  • Karlsen, J. T. (2017). Prosjektledelse: fra initiering til gevinstrealisering. Oslo: Universitetsforlaget
  • Rolstadås, A., Olsson, N., Johansen, A. & Langlo, J. A. (2014). Praktisk prosjektledelse – fra idé til gevinst. Trondheim: Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg