prosjektgjennomføringsmodell

Artikkelstart

En prosjektgjennomføringsmodell definerer faser og kontrollporter for gjennomføring av prosjekter.

Organisasjoner som arbeider mye med prosjekter har gjerne sine egne prosjektgjennomføringsmodeller. Modellen utgjør et rammeverk (eller intern standard) basert på beste praksis. Den bidrar til at prosjektene blir mer forutsigbare og håndterbare.

Sekvensielle og iterative modeller

Prosjektgjennomføringsmodeller basert på sekvensielle faser er vanlig innenfor olje- og gass-sektoren samt innenfor bygg og anlegg. De benyttes også innenfor IKT-prosjekter, men benevnes da gjerne fossefallmetoder. Siden de for slike prosjekter kan oppleves som litt stive, er det blitt mer vanlig med såkalte smidige metoder (engelsk: «agile project management»). De har en iterativ tilnærming til prosjektgjennomføring.

PRINCE2

PRINCE2 (PRojects IN Controlled Environments) er en strukturert metodikk for prosjektgjennomføring som opprinnelig ble utviklet av den britiske regjeringen som en standard for utvikling av informasjonssystemer. I dag benyttes PRINCE2 for ulike prosjekter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Karlsen, J. T. (2017). Prosjektledelse: fra initiering til gevinstrealisering. Oslo: Universitetsforlaget
  • Rolstadås, A., Olsson, N., Johansen, A. & Langlo, J. A. (2020). Praktisk prosjektledelse – fra idé til gevinst. 2. utgave. Trondheim: Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg