Propylgallat er en antioksidant som er tillatt som tilsetningsstoff i enkelte bearbeida matvarer. Det har E-nummer E 310.

Faktaboks

Norsk navn
propylgallat
Engelsk navn
propyl gallate
Også kjent som

3,4,5-trihydroxybenzoic acid propyl ester

n-propyl gallate

propyl ester of gallic acid

n-propyl ester of 3,4,5-trihydroxybenzoic acid

gallic acid propyl ester

Progallin P

Tenox PG

Uttale
propˈylgallˈat
Kjemisk formel

C10H12O5

Stoffklasse
ester, alkohol, aromatisk forbindelse
E-nummer
E 310
Smeltepunkt
150 °C
Tilstand
fast stoff

Bruk i mat

Propylgallat hindrer harskning av fett, og er tillatt i blant annet tørka kjøtt, posesupper og sauser. Det er også tillatt brukt i tørrmelk i kaffeautomater og i matfett og matoljer til storkjøkken, gatekjøkken og restauranter. Det brukes også i kosmetikk.

Stoffet er tillatt inntil 0,2 gram per kilo matvare.

Mattrygghet

Fram til 2015 var også oktylgallat (tidligere E-nummer E 311) og dodekylgallat (tidligere E-nummer E 312) tillatt som tilsetningsstoffer i matvarer, men de ble trukket tilbake. EU vurderte disse to stoffene som for dårlig testa med hensyn på helsefare og giftighet.

Propylgallat (E 310) ble ikke trukket tilbake, da det finnes god dokumentasjon på at dette stoffet ikke er helsefarlig.

Kjemiske egenskaper

Propylgallat er en hvit til kremhvit krystallinsk organisk forbindelse. Det er lite løselig i vann og lettløselig i alkohol.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

propylgallat
Systematisk navn
propyl-3,4,5-trihydroksybenzoat
CAS-nummer
121-79-9

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg