Projeksjonstegning

Projeksjonstegning. Horisontalprojeksjonen, vertikalprojeksjonen og en profilprojeksjon av et skap. Øverst til venstre modell av et tegneark med horisontalprojeksjon, vertikalprojeksjon og profilprojeksjon inntegnet.

Av /Store norske leksikon ※.

Projeksjonstegning er en del av den beskrivende geometrien hvor et objekt blir avbildet i et plan ved hjelp av projeksjonsstråler.

Faktaboks

Uttale
projeksjˈonstegning

I rettvinklet (ortogonal) projeksjon er alle projeksjonsstrålene parallelle og vinkelrette på planet. Det er denne projeksjonsformen som brukes i elementær projeksjonstegning. På tegnearket avbilder man det tredimensjonale objektet ved rettvinklet projeksjon i to tenkte plan: ett som ligger horisontalt, horisontalplanet, og ett som står vertikalt, vertikalplanet. Skillelinjen mellom de to planene på tegnearket kalles grunnlinjen. Bildet av objektet i horisontalplanet kalles horisontalprojeksjonen (grunnrisset), og bildet i vertikalplanet kalles vertikalprojeksjonen (opprisset).

Ofte benyttes et tredje plan, profilplanet, som står vinkelrett på for eksempel horisontalplanet og samtidig er plassert slik at projeksjonen av objektet i dette planet, profilprojeksjonen eller profilrisset, viser utfyllende detaljer til horisontalprojeksjonen og vertikalprojeksjonen.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg