Projeksjonsapparat, projektor, apparat til visning av film, lysbilder eller plansjer på et lerret. Projeksjonsapparatet består i hovedsak av en glødelampe (ofte av halogen/kvarts-typen), en kondensor til å samle lyset på filmflaten, og et objektiv som overfører bildet til lerretet.

Lysbildeprojektor fører bilder som er montert i ramme (eller som sammenhengende billedbånd), inn i lyskjeglen. Monterte lysbilder (diapositiver) anbringes gjerne i en rett eller sirkelformet kassett. Lysbildeprojektorer kan vanligvis betjenes via kabel eller fjernstyringsenhet, eller automatisk ved hjelp av en tidsbryter. Flere projektorer kan forsynes med en overtoningsenhet, som gir glidende overganger mellom to bilder. Apparatet kan være utstyrt med utskiftbare objektiver eller zoomobjektiv, slik at man kan velge mellom ulike brennvidder for ulik projeksjonsavstand.

Overheadprojektor, speilprojektor benyttes bl.a. i undervisning. Transparenter (lysark) blir lagt på en kondensorlinse. Under denne befinner lyskilden seg. Bildet overføres via et speil i 45° vinkel til et lerret. Har i mange sammenhenger blitt erstattet av PC og videoprojektor (videokanon).

Episkop (balloptikon) er en projektor for ugjennomsiktige bilder. Disse blir anbrakt i bunnen av apparatet og belyst av en kraftig lampe; via et speil blir bildet rettvendt når det vises på lerretet. Eldre og lite brukt type.

Filmprojeksjonsapparatet (filmfremviser) er konstruert for visning av «levende» bilder som føres frem rykkvis i et antall av 16 eller 24 per sekund.

Videoprojektor brukes for visning av bilder (still- og levende) fra en videospiller eller PC på lerret.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.