projeksjonsapparat

Projeksjonsapparat. Øverst: Lysbildeprojektor (diaskop). – Nederst: Overhead- eller speilprojektor. – Bilde, se også balloptikon.

Projeksjonsapparat av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Projeksjonsapparat, projektor, apparat til visning av film, lysbilder eller plansjer på et lerret. Projeksjonsapparatet består i hovedsak av en glødelampe (ofte av halogen/kvarts-typen), en kondensor til å samle lyset på filmflaten, og et objektiv som overfører bildet til lerretet.

Faktaboks

projeksjonsapparat
Uttale
projeksjˈonsapparat

Lysbildeprojektor

Lysbildeprojektor fører bilder som er montert i ramme (eller som sammenhengende billedbånd), inn i lyskjeglen. Monterte lysbilder (diapositiver) anbringes gjerne i en rett eller sirkelformet kassett. Lysbildeprojektorer kan vanligvis betjenes via kabel eller fjernstyringsenhet, eller automatisk ved hjelp av en tidsbryter. Flere projektorer kan forsynes med en overtoningsenhet, som gir glidende overganger mellom to bilder. Apparatet kan være utstyrt med utskiftbare objektiver eller zoomobjektiv, slik at man kan velge mellom ulike brennvidder for ulik projeksjonsavstand.

Overheadprojektor, speilprojektor

Overheadprojektor, speilprojektor benyttes bl.a. i undervisning. Transparenter (lysark) blir lagt på en kondensorlinse. Under denne befinner lyskilden seg. Bildet overføres via et speil i 45° vinkel til et lerret. Har i mange sammenhenger blitt erstattet av PC og videoprojektor (videokanon).

Episkop

Episkop (balloptikon) er en projektor for ugjennomsiktige bilder. Disse blir anbrakt i bunnen av apparatet og belyst av en kraftig lampe; via et speil blir bildet rettvendt når det vises på lerretet. Eldre og lite brukt type.

Filmprojeksjonsapparatet

Filmprojeksjonsapparatet (filmfremviser) er konstruert for visning av «levende» bilder som føres frem rykkvis i et antall av 16 eller 24 per sekund.

Videoprojektor

Videoprojektor brukes for visning av bilder (still- og levende) fra en videospiller eller PC på lerret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg