Produksjonsform er hovedtype av prosess for produksjon av varer.

Produksjon kan klassifiseres som diskret eller kontinuerlig. Ved diskret produksjon leveres produktene i stykkform, mens de ved kontinuerlig produksjon leveres i bulkform. Produksjon av sykler er et eksempel på diskret produksjon. Produksjon av aluminium er et eksempel på kontinuerlig produksjon.

Diskret produksjon

Ved diskret produksjon skilles det mellom tre produksjonsformer:

  • Stykkproduksjon (prosjekter)
  • Partiproduksjon
  • Flytende produksjon (masseproduksjon)

Stykkproduksjon

Ved stykkproduksjon produseres det normalt ett og ett produkt. Hvert produkt er unikt og tilpasset en bestemt kunde. Produksjon av skip er et typisk eksempel. Stykkproduksjon gjennomføres ofte som prosjekter.

Partiproduksjon

Ved partiproduksjon produseres det et bestemt antall like produkter. Dette er standard produkter som gjerne leveres til lager. Når lageret begynner å bli tomt, produseres et nytt parti av samme produkt. Pumper , elektriske motorer og landbruksploger er typiske eksempler.

Flytende produksjon

Flytende produksjon skjer gjerne i en produksjonslinje hvor samme produkt produseres kontinuerlig. Denne produksjonsformen benyttes ved store volumer (masseproduksjon). Bilproduksjon er et klassisk eksempel. Tidligere ble denne type produkter produsert til lager. I dag er det vanlig med kundetilpasset masseproduksjon. Det innebærer at produktet kan leveres i mange varianter som kunden kan velge mellom. Produksjon vil da starte etter at kundens ordre er mottatt. Kundetilpasset masseproduksjon er i dag vanlig ved produksjon av biler.

Kundeordrens dekoblingspunkt

En annen måte inndele produksjon på, er å skille mellom ordreproduksjon og lagerproduksjon. Forskjellen ligger i om det er en kundeordre eller lagerbeholdningen som utløser produksjon. I prinsippet er det et spørsmål om hvor langt inn i produksjonsapparatet langs materialstrømmen kundeordren går før den utløser produksjon. Det gir følgende produksjonsformer:

  • Produksjon til lager – her produseres varen før mottak av kundeordre. Dette er aktuelt ved produkter som er lagervare.
  • Montasje på ordre – her gjøres innkjøp og produksjon av komponenter på forhånd, men selve montasjen til sluttprodukt skjer ved mottak av kundeordre. Dette er aktuelt ved produkter som er skreddersydd til kunden, men består av standard lagerførte enkeltkomponenter.
  • Produksjon på ordre – her gjøres innkjøp basert på prognoser, og produksjon iverksettes ved mottak av kundeordre.
  • Stykkproduksjon– her gjøres all prosjektering, innkjøp, produksjon og montasje etter at kundeordren er mottatt.

Valg av produksjonsform

Hvilken produksjonsform som skal benyttes er avhengig av type produkt som produseres og produksjonsvolumet. Valg av produksjonsform er også nært knyttet til hvordan produksjonsutstyret arrangeres i forhold til materialstrømmen gjennom bedriften.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Strandhagen, J.O., Romsdal, A., Strandhagen, J.W. (2021). Produksjonslogistikk 4.0. Trondheim: Fagbokforlaget.
  • Rolstadås, A., Andersen, B., Schjølberg, P. (1999). Produksjons- og driftsteknikk. Trondheim: Tapir forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg