En prisoppgave er en oppgave som utlyses av et universitet, et vitenskapsselskap, en organisasjon eller andre. Den eller de beste besvarelsene premieres med en belønning eller æresbevisning, for eksempel et pengebeløp eller en medalje.

Prisoppgaver var i særlig aktivt bruk på 1700- og 1800-tallet og kan betraktes som en tidlig form for oppdragsforskning. Oppgavene ble formulert som prisspørsmål og tok som regel opp problemstillinger som ble sett på som samfunnsnyttige eller av særlig vitenskapelig relevans. Premierte besvarelser ble ofte publisert i trykt form eller opplest i relevante forsamlinger. Prisoppgaver ble også brukt som ledd i rekrutteringsprosesser til akademiske stillinger og som pedagogisk virkemiddel ovenfor studenter.

Utlysning av prisoppgaver i tradisjonell forstand forekommer sjeldent i Norge i dag, mens tradisjonen fortsatt holdes i hevd ved for eksempel Københavns Universitet. I nær slekt med tradisjonen prisoppgavene representerer, finner vi premiering av akademiske avhandlinger eller andre vitenskapelige prestasjoner som utmerker seg i særlig grad. Denne tradisjonen lever fortsatt også i Norge, i form av for eksempel Hans Majestet Kongens gullmedalje (innstiftet 1849 og utdeles ved Universitetet i Oslo). Kongens gullmedalje ble utlyst som prisoppgave frem til 1995.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg