Prioriteringsforskriften er korttittelen til "Forskrift om prioritering av helsetjenester, rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten, rett til behandling i utlandet og om klagenemnd". 

prioiteringsforskriften har to hovedkapitler. Det første hovedkapitlet handler om prioritering av spesialisthelsetjenester og rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten. Det andre hovedkapitlet handler om behandling av klage vedrørende rett til behandling i utlandet og oppnevning av klagenemnd, saksbehandling med videre.

Tidligere var det et skille mellom rettighetspasienter og ikke-rettighetspasienter i prioriteringsforskriften. Dette skillet ble endret ved en lovendring vedtatt av Stortinget i juni 2013.

Det er i dag to vilkår som må være oppfylt for at en pasient skal få rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten. Det første vilkåret er at pasienten må ha forventet nytte av helsehjelpen. Det andre vilkåret er at kostnadene ved den aktuelle helsehjelpen skal stå i et rimelig forhold til effekten av denne hjelpen. Tidligere var det i tillegg et vilkår om alvorlighet for rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten. Vilkåret om alvorlighet er nå tatt vekk. Hvor alvorlig sykdommer er kommer likevel inn når det skal settes en frist for når helsehjelp senest skal starte for pasienter med rett til nødvendig spesialisthelsetjeneste.

Prioriteringsforskriften (lovdata)

Meld. St. 34 (2015–2016)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.