Store hvite bønner
Av /Pixabay.
Brune bønner
Av /Pixabay.

Prinsessebønner er en type av hagebønne (Phaseolus vulgaris) hvor frøene høstes modne og tørre. Prinsessebønner må kokes før bruk, derav synonym som frøbønne (norsk) eller kokböna (svensk). Hos prinsessebønner er det kun frøene som anvendes. Belgene er ikke egna til mat da de oppleves som seige med mye trevler.

Faktaboks

Også kjent som

Frøbønner, hvite bønner, brune bønner (på norsk), kokböna (på svensk) eller dry beans (på engelsk).

Prinsessebønner finnes både som høytvoksende stangbønner og som lavtvoksende bønner som ikke trenger oppbinding.

Prinsessebønner har ikke vært så vanlig å dyrke i Norge da de trenger relativ lang vekstsesong, i forhold til sortstyper som brekkbønne og aspargesbønne hvor belger og frø høstes mye tidligere og spises etter en lett koking.

Sorter

Det finnes mange sorter av typen prinsessebønne. Disse har ulike farger i frøskallene, fra hvite, brune, røde, grå, eller kombinasjoner av disse fargene.

I Norge omsettes blant annet 'Norwegian Brown' (en gammel norsk sort) og 'Hannas Strimmiga' (en gammel svensk sort). I den felles nordiske genbanken for frø (Nordisk genressurssenter) fins flere gamle sorter bevart, som 'Stella' (en lavtvoksende svensk sort) og 'Prinsesse Mariager' (en lavtvoksende dansk sort).

Borlottibønner er en italiensk variant av prinsessebønner hvor frøene har røde tegninger som går over til grønn når de kokes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg