Praseodym

Praseodym

imags-of-elements.com.
Lisens: CC BY 3.0
Praseodymglass
Praseodymglass
images-of-elements.com.
Lisens: CC BY 3.0

Praseodym er et grunnstoff med atomsymbol Pr og atomnummer 59. I ren form er det et sølvglinsende metall som er lett å forme og uedelt. I luft oksiderer det og danner en gul film av oksid eller oksidhydrat. Praseodym tilhører lantanoidene i periodesystemet.

Faktaboks

Uttale
praseodˈym
Etymologi
av gresk ‘løkgrønn’ og ‘tvilling’
Engelsk navn
praseodymium

Forekomst og fremstilling

Praseodym utgjør 7,6 ppm av jordskorpen og er vanligere enn mange mer velkjente metaller, som tinn, wolfram, sølv og platina. Metallet forekommer sammen med andre lantanoider i mineraler som monazitt og cerritt, og det kan skilles fra dem ved ionebyttingsmetoder eller væske–væske-ekstraksjon.

Praseodym som metall fremstilles ved å redusere trifluoridet, som har kjemisk formel PrF3, med alkalimetaller eller jordalkalimetaller, eller ved elektrolyse av halogenidsmelter.

Kjemiske egenskaper

I kjemiske forbindelser er praseodym hovedsakelig treverdig, som i forbindelsen Pr2O3. Oksidasjonstrinn +IV opptrer i enkelte forbindelser, for eksempel PrO2. I sammensetningsområdet Pr2O3–PrO2 eksisterer en rekke oksidfaser, for eksempel Pr6O11.

Praseodym løser seg i fortynnende mineralsyrer. Treverdige praseodymsalter er grønnfargede, og i likhet med metallet selv er de paramagnetiske.

Bruk

Sammen med andre lantanoider brukes praseodym blant annet som katalysator, i fosforer og lasermaterialer, og som tilsetning i legeringer. Praseodym brukes også i glassfremstilling, dette fordi glass tilsatt praseodymoksid har en klar gulfarge.

Historie

Praseodym ble oppdaget av Carl Auer von Welsbach da han i 1885 fant ut at «didym» egentlig bestod av to grunnstoffer; praseodym og neodym. Denne oppdagelsen gav også opphavet til grunnstoffets navn.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

praseodym
Smeltepunkt
931 °C
Kokepunkt
3512 °C
Massetetthet
6,773 g/cm³
Oksidasjontall
III, (IV)
Elektronkonfigurasjon
[Xe]4f³6s²

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg