praseodym

Praseodym

imags-of-elements.com.
Lisens: CC BY 3.0
Praseodymglass
images-of-elements.com.
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Praseodym er et metallisk grunnstoff med atomsymbol Pr og atomnummer 59. Metallet er sølvglinsende, lett å forme og uedelt. I luft oksiderer det og danner en gul film av oksid eller oksidhydrat. Praseodym er vanligere enn mange mer velkjente metaller, som tinn, wolfram, sølv og platina.

Faktaboks

Uttale
praseodˈym
Etymologi
av gresk ‘løkgrønn’ og ‘tvilling’

Praseodym tilhører lantanoidene i periodesystemet.

Forekomst og fremstilling

Praseodym utgjør 7,6·10–4 prosent av jordskorpen. Metallet forekommer sammen med andre lantanoider i mineraler som monazitt og cerritt, og det kan skilles fra dem ved ionebyttingsmetoder eller væske–væske-ekstraksjon.

Praseodym som metall fremstilles ved å redusere trifluoridet, som har kjemisk formel PrF3, med alkalimetaller eller jordalkalimetaller, eller ved elektrolyse av halogenidsmelter.

Kjemiske egenskaper

I kjemiske forbindelser er praseodym hovedsakelig treverdig, som i forbindelsen Pr2O3. Oksidasjonstrinn +IV opptrer i enkelte forbindelser, for eksempel PrO2. I sammensetningsområdet Pr2O3–PrO2 eksisterer en rekke oksidfaser, for eksempel Pr6O11.

Praseodym løser seg i fortynnende mineralsyrer. Treverdige praseodymsalter er grønnfargede, og i likhet med metallet selv er de paramagnetiske.

Bruk

Sammen med andre lantanoider brukes praseodym blant annet som katalysator, i fosforer og lasermaterialer, i glassfremstilling og som tilsetning i legeringer.

Historie

Praseodym ble oppdaget av Carl Auer von Welsbach da han i 1885 fant ut at «didym» egentlig bestod av to grunnstoffer; praseodym og neodym. Denne oppdagelsen gav også opphavet til grunnstoffets navn.

Praseodym

Kjemisk symbol Pr
Atomnummer 59
Relativ atommasse 140,9077
Smeltepunkt 931 °C
Kokepunkt 3512 °C
Massetetthet 6,773 g/cm3
Oksidasjonstall III, (IV)
Elektronkonfigurasjon [Xe]4f36s2

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg