Et praktikum er innenfor studiet rettsvitenskap en praktisk oppgave som oppstiller en rekke rettslige problemstillinger, rettsspørsmål, som studentene skal avgjøre.

Faktaboks

Etymologi

fra latin ‘(examen) practicum’, "praktisk eksamen"

Praktikumsoppgaven består av et faktum som redegjør for en eller flere rettslige tvister. I et praktikum blir saksforholdet som ledet frem til tvisten detaljert beskrevet, og som regel innebærer den flere navngitte personer og deres forhold.

De navngitte personene, gjerne kalt Peder Ås, Hans Tastad og Marte Kirkerud, anfører en eller flere ulike løsninger på rettsspørsmålene som praktikumet reiser. Disse anførslene brukes ofte av studentene for å finne ut hvilke problemstillinger de skal ta stilling til, og kan gi hint om hvilke rettskilder som er relevante for løsningen av oppgaven.

For å løse en praktikumsoppgave kreves det at studentene identifiserer og drøfter relevante rettsspørsmål. Enkelte ganger, gjerne på det første studieåret, blir det opplyst om hvilke rettsspørsmål som skal løses i forbindelse med praktikumet. Da gjenstår det for studentene å drøfte spørsmålet og å komme til en konklusjon.

En besvarelse på en praktikumsoppgave inneholder:

For studenter på rettsvitenskap er det vanlig å få praktikumsoppgaver på eksamen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg